About Me

Επικοινωνία

aaksiel@gmail.com

Αναγνώστες

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Ανακοίνωση ΣΙΕΛ Αχαϊας για συλλογική σύμβαση και προσφυγή εργοδοτών στο ΣτΕ


Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας
Μέλος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. & του Ε.Κ.ΠΑΤΡΑΣ
Κολοκοτρώνη 20, 26221 (4ος όροφος) Πάτρα
Κιν. 6949254242 e-mail: siel.achaias@gmail.com

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

τους τελευταίους μήνες γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά των πρωτοβάθμιων σωματείων στην ιδιωτική εκπαίδευση να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί στην αύξηση των αποδοχών μας (για ωρομίσθιο 13,36 €) και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας μας στα Φροντιστήρια Μέση Εκπαίδευσης (ΦΜΕ) και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΚΞΓ), οι οποίες έχουν από το 2012 μετατραπεί σε συνθήκες γαλέρας. Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδία των εργοδοτών (ΟΕΦΕ), κάνει αγώνα δρόμου όχι μόνο για να αποτρέψει την υπογραφή ΣΣΕ που θα βελτιώνει τις αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας μας, αλλά προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με στόχο να επιδεινώσει τις υπάρχουσες.

Συγκεκριμένα

Εδώ και 7 χρόνια οι εργαζόμενοι στα ΦΜΕ και ΚΞΓ εργάζονται χωρίς ΣΣΕ, διαπραγματευόμενοι ατομικά τους όρους και τις αμοιβές της εργασίας τους. Η αντεργατική-μνημονιακή νομοθεσία υπονόμευσε πλήρως και στην ουσία κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο κλάδου και επαγγέλματος. Οι εργοδότες δημιούργησαν συνθήκες γαλέρας, συμπίεσαν τα ωρομίσθια προς όφελός τους και σε βάρος των εργαζόμενων του κλάδου, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσης. Μάλιστα, μέχρι το 2016 πολλοί συνάδελφοι μας υπέγραφαν ατομικές συμβάσεις με ωρομίσθιο 3,5 ευρώ και χωρίς ωράριο εργασίας εκπαιδευτικού (δηλαδή με αναγωγή σε πενθήμερο, 40 ώρες εργασίες).

Ο νόμος 4415/2016 όρισε 21 ώρες εργασία την εβδομάδα ως πλήρες ωράριο των εκπαιδευτικών των φροντιστηρίων και το κατώτατο ωρομίσθιο σε 6,7 ευρώ. Προφανώς το κατώτατο αυτό ωρομίσθιο δεν αντιστοιχεί στις απώλειες των εργαζόμενων του κλάδου (αν αναλογιστεί κανείς πως η τελευταία πανελλαδική συλλογική σύμβαση προέβλεπε 11,09 ευρώ) και στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, ενώ εναρμονίζεται με τον μνημονιακό κατώτατο μισθό βάσει του οποίου προκύπτει το ωρομίσθιο.

Στις διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα με την παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ανάμεσα στις ομοσπονδίες εργαζομένων (ΟΙΕΛΕ) και εργοδοτών, οι εργοδότες:

à δεν πρότειναν καν συγκεκριμένο ωρομίσθιο αλλά κάνουν λόγο για αντιστοιχία με τον κατώτατο μισθό των (επί της ουσίας 3,5 ευρώ!!!)

à δεν αναγνωρίζουν στους καθηγητές τους ωράριο εκπαιδευτικού (επί της ουσίας 40ωρο!!!)

à προτείνουν την απόλυση χωρίς αποζημίωση για όποιον εργαζόμενο «προκαλεί με τις πολιτικές του θέσεις», «δυσχεραίνει τη λειτουργία του φροντιστηρίου με τη συνδικαλιστική του δράση», «δεν είναι άρτια ενημερωμένος γύρω από το γνωστικό του αντικείμενο»


ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι οι εργοδότες έφτασαν στο σημείο να κάνουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία εκδικάζεται στις 19/3/2019, προκειμένου να ακυρωθεί η εφαρμογή του Νόμου 4415/2016 και της εφαρμοστικής εγκυκλίου του, για να ακυρωθεί η εφαρμογή του ωραρίου 21 ωρών και να επιστρέψει το ωρομίσθιο από τα 6,7 στα 3,5 ευρώ.

Να μην περάσει ο μεσαίωνας που θέλουν οι εργοδότες!

Καμιά υποχώρηση στην αντεργατική μνημονιακής πολιτική της κυβέρνησης

Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ωρομίσθια 13,36 ευρώ και όλα τα σύγχρονα δικαιώματα των εκπαιδευτικών

Υπερασπιζόμαστε τους/τις συναδέλφους/σες που διεκδικούν και διώκονται.

Συσπειρωνόμαστε στο σωματείο και παλεύουμε για υπογραφή Συλλογικής

Σύμβασης στον κλάδο που να καλύπτει τις ανάγκες μας

Καλούμε σωματεία, φορείς, ενώσεις γονέων σε συμπαράσταση στον αγώνα μας!

Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις και ενημερώνουμε την κοινωνία


Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Επέτειος Πολυτεχνείου: Συγκέντρωση Πορεία 6:00 μμ από το Παράρτημα

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,


η εξέγερση του Πολυτεχνείου 45 χρόνια μετά εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους αγώνες της νεολαίας και των εργαζομένων. Παρά τις προσπάθειες της κάθε εξουσίας είτε να το λοιδορήσει, είτε να το μετατρέψει σε μουσειακό έκθεμα, τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν ιστορικά αδικαίωτα και ως εκ τούτου επίκαιρα στις σύγχρονες συνθήκες.


ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ


Τιμάμε την εξέγερση του Νοέμβρη του ‘73 συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των αγώνων των εργαζόμενων και της νεολαίας:

- ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ-Ευρωπαϊκής Ένωσης-κεφαλαίου, στην πολιτική των ατέλειωτων μνημονίων, που είναι πολιτική λιτότητας, εργασιακού μεσαίωνα, περιστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών
- ενάντια στις πολεμικές προετοιμασίες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στις οποίες δίνει «γη και ύδωρ» η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του διεθνούς και εγχώριου κεφαλαίου 
- ενάντια στις σύγχρονες μορφές φασισμού, που περιλαμβάνουν την αυταρχική θωράκιση του κράτους, την καταστολή και την ανοχή στη δράση των ναζιστικών μορφωμάτων


Τιμάμε την εξέγερση του Νοέμβρη στον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου το 1973 οι φοιτητές και ο πατραϊκός λαός αντιστάθηκαν αποφασιστικά στη χούντα των συνταγματαρχών.

Από την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 στην Πάτρα, στον ιστορικό χώρο του Παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πατρών

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και πορεία από το Παράρτημα (Κορίνθου και Αράτου), το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018, στις 6:00 το απόγευμα.
Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Ανακοίνωση του ΣΙΕΛ Αχαΐας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας
Μέλος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. & του Ε.Κ.ΠΑΤΡΑΣ
Κολοκοτρώνη 20, 26221 (4ος όροφος) Πάτρα
Κιν. 6949254242 e-mail: siel.achaias@gmail.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας εκφράζει τη συμπαράστασή του στους αγώνες των εμποροϋπαλλήλων για την ανατροπή των νομοθετικών ρυθμίσεων που οδηγούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.
Οι κινητοποιήσεις αυτές αφορούν όλους τους εργαζομένους, τη νεολαία, την κοινωνία γενικότερα. Ζώντας στο καταθλιπτικό πλαίσιο της λεγόμενης «μεταμνημονιακής» εποχής, που στην πράξη είναι συνέχεια και επέκταση της εργασιακής ζούγκλας που επέβαλαν διαδοχικά οι εγχώριες πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου (ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ. – ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και οι συνοδοιπόροι τους) και οι εκπρόσωποι των «δανειστών» και της Ε.Ε., η μόνη διέξοδος είναι η αγωνιστική οργανωμένη αντίστασή μας.
 
Χωρίς αυταπάτες σεναρίων «αναπτυξιακής άνοιξης» που διακινούν οι σημερινοί κυβερνώντες και οι επίδοξοι αντικαταστάτες τους, κοιτάζουμε κατάματα την πραγματικότητα: Ελαστικές μορφές απασχόλησης, κατάργηση οκταώρου, εντατικοποίηση εργασίας, εργατικά ατυχήματα, απολύσεις και τρομοκρατία στους χώρους εργασίας, ανασφάλιστη εργασία, μειώσεις μισθών, ανεργία, συντάξεις πείνας κ.λ.π. Αυτό δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας.
Και φυσικά, το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι σε μια χώρα διευρυνόμενων κοινωνικών ανισοτήτων και καταστολής, σε μια χώρα που ξεπουλά το δημόσιο πλούτο της, σε μια χώρα – συνεργό στους πολεμικούς σχεδιασμούς των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών, σε μια χώρα που φυλακίζει τους μετανάστες, σε μια χώρα που ο κίνδυνος διασποράς στο λαό του φασιστικού και ρατσιστικού δηλητηρίου αυξάνει συνεχώς.
 
Η ουσιαστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι ένα ακόμα βήμα που προωθούν οι κυβερνώντες, εδώ και χρόνια, για την αύξηση των κερδών των πολυεθνικών αλυσίδων αλλά και για την ιδεολογική καθυπόταξη των εργαζομένων και της νεολαίας.
Η κυριακάτικη αργία είναι δικαίωμά μας και πρέπει να το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο απέναντι σε όσους προσπαθούν να το αναιρέσουν, έμμεσα ή άμεσα. Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Κυριακής 4 Νοεμβρίου 2018 όχι μόνο για να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αλλά κυρίως επειδή αντιλαμβανόμαστε πως για να διεκδικήσουμε εργασιακά δικαιώματα, ανθρώπινα ωράρια, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, απαιτείται ενότητα στη βάση των κοινών συμφερόντων των εργαζομένων. Με αυτόν τον τρόπο, με την πάλη στους χώρους δουλειάς και διαχωριζόμενοι από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό της «κοινωνικής συμμαχίας», μπορούμε να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση στα όσα μας επιβάλλουν καθημερινά, να αποκρούσουμε όσα μας ετοιμάζουν στο άμεσο μέλλον και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανατροπής της πολιτικής τους.
 
Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαϊας καλεί τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, τη νεολαία και τους εργαζόμενους στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πάτρα (Μαιζώνος και Αγίου Νικολάου), την Κυριακή 4 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί.

Με ανατρεπτικούς αγώνες να πάρουμε πίσω όσα μας ανήκουν!
Συνδικάτα, απεργίες και αγώνες στα χέρια των εργαζομένων!
Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Απόφαση Δ.Σ. ΣΙΕΛ για διαπραγμάτευση ΣΣΕ

Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας
Μέλος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. & του Ε.Κ.ΠΑΤΡΑΣ
Κολοκοτρώνη 20, 26221 (4ος όροφος) Πάτρα
Κιν. 6949254242  e-mail: siel.achaias@gmail.com
 
Ανακοίνωση-Απόφαση
του Διοικητικού Συμβουλίου
Εδώ και 7 χρόνια οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης εργάζονται χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ), διαπραγματευόμενοι ατομικά τους όρους και τις αμοιβές της εργασίας τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αντεργατική-μνημονιακή πολιτική που σχεδίασαν από κοινού με ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ και εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΛΑΟΣ και εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν οδηγήσει σε μια δραματική επιδείνωση της θέσης των συναδέλφων συνολικά στην ιδιωτική εκπαίδευση και ειδικότερα στα φροντιστήρια. Οι απώλειες στους μισθούς και το ωρομίσθιο ξεπερνούν το 75% συγκριτικά με την «προ-κρίσης» περίοδο. Τα παραδείγματα συναδέλφων που αμείβονται με 4-5 ευρώ, που επιστρέφουν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δώρα και επιδόματα στους εργοδότες (υπό την απειλή της απόλυσης), που κολλάνε λιγότερα ένσημα από τα δεδουλευμένα, δυστυχώς περισσεύουν…    
Ως πρωτοβάθμια σωματεία και ως εκπαιδευτικό κίνημα στην ιδιωτική εκπαίδευση, δεν μπορούμε να απαιτήσουμε τίποτε λιγότερο από το να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα της μνημονιακής περιόδου. Ο μοναδικός δρόμος σε αυτή την κατεύθυνση είναι η σύναψη ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας και η συλλογική πάλη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Κανένας συνάδελφος μόνος του! Να παλέψουμε ώστε κανένας συνάδελφος να μην αμείβεται με ωρομίσθιο λιγότερο από 13,57 ευρώ μεικτά! Κανένας συνάδελφος ακάλυπτος από ΣΣΕ.
Στην κατεύθυνση αυτή επεδίωξε να συμβάλει τους τελευταίους μήνες και το δικό μας Σωματείο, επιχειρώντας ένα κοινό ενωτικό βηματισμό με όλα τα υπόλοιπα πρωτοβάθμια σωματεία στην ιδιωτική εκπαίδευση και ανεξάρτητα από το ποια συνδικαλιστική παράταξη πλειοψηφεί σε αυτά. Και αυτό γιατί είναι ισχυρή πεποίθησή μας πως η διαπραγμάτευση για νέα πανελλαδική ΣΣΕ στα φροντιστήρια ΜΕ δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανατεθεί εν λευκώ στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία της ομοσπονδίας (ΟΙΕΛΕ). Η ισχυρή παρουσία των πρωτοβάθμιων σωματείων που είναι ο άμεσος εκφραστής των αναγκών και των ταξικών συμφερόντων των εργαζόμενων στα φροντιστήρια, είναι αυτή που μπορεί να διασφαλίσει τους καλύτερους δυνατούς όρους και αμοιβές της νέας ΣΣΕ.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας πάρθηκαν ομόφωνα (από όλες τις παρατάξεις) οι παρακάτω αποφάσεις:
è Η ομοσπονδία θα καλέσει τους εκπροσώπους της εργοδοσίας σε διαπραγμάτευση, στην οποία τον κεντρικό ρόλο θα έχουν τα πρωτοβάθμια σωματεία
è Το προτεινόμενο σχέδιο ΣΣΕ θα είναι η επικαιροποιημένη ιστορική ΣΣΕ του ΣΕΦΚ (Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών-Αττική)
Η ομοσπονδία θα έπρεπε να σεβαστεί τις αποφάσεις των Δ.Σ, των Γενικών Συνελεύσεων και των πανελλαδικών συσκέψεων των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς και τις αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις-απεργίες των Σωματείων που είχαν εξαγγελθεί για 1η και 8η Νοέμβρη (14 Νοέμβρη). Θα έπρεπε επίσης να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα των πρωτοβάθμιων σωματείων της επαρχίας, ώστε να μπορούν και αυτά να παρευρεθούν στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία. 
Η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ παρακάμπτοντας τις αποφάσεις των Δ.Σ της και σε μια προσπάθεια να απαξιώσει το ρόλο των πρωτοβάθμιων σωματείων, κάλεσε τους εργοδότες άρον-άρον για διαπραγμάτευση την Τετάρτη 24 Οκτώβρη, η οποία μετατέθηκε μετά από αίτημα της εργοδοσίας για τη Δευτέρα 29 Οκτώβρη. Σημειώνουμε πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας καμιά επίσημη ενημέρωση δεν είχε από το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ, ούτε και κλήθηκε να συμμετάσχει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των πρωτοβάθμιων Σωματείων.
            Δεν χωρά αμφιβολία πως η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ επιχειρεί με κάθε τρόπο να παρακάμψει τα αγωνιστικά πρωτοβάθμια σωματεία, αδυνατίζοντας εκ των προτέρων τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων έναντι της εργοδοσίας στη διαπραγμάτευση. Αυτή η τακτική του «άρον-άρον διαπραγμάτευση» χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των πρωτοβάθμιων σωματείων, κατά τη γνώμη μας στο μόνο που μπορεί να οδηγήσει είναι σε μια κατώτερη των περιστάσεων ΣΣΕ, αναντίστοιχη των αναγκών των εργαζόμενων καθηγητών. Τέτοιου τύπου ΣΣΕ που απ΄ ότι φαίνεται επιδιώκει να υπογράψει η πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ, το μόνο που εξυπηρετεί είναι το αφήγημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί υποτιθέμενης αναγέννησης των ΣΣΕ, τις οποίες στην πραγματικότητα τορπιλίζει η ίδια η απόφαση της Υπουργού Εργασίας καθιστώντας στην πράξη ανεφάρμοστες με τους περιορισμούς που βάζει για την επεκτασιμότητά τους σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου. 
           
Τα πρωτοβάθμια σωματεία είναι ανάγκη να μην παίξουν το παιχνίδι της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της γραφειοκρατίας. Να επιβάλλουν με την παρουσία τους στη διαπραγμάτευση με την εργοδοσία την προάσπιση των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων. Η σύναψη ΣΣΕ με όρους αντίστοιχους των αναγκών των εργαζομένων και με όρους που θα οδηγούν στην βελτίωση της θέσης τους, είναι άμεση προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να υπάρξει κοινό μέτωπο όλων ανεξαιρέτως των αγωνιστικών πρωτοβάθμιων σωματείων σε όλες τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, αλλά και στη μάχη ενάντια στην κυβέρνηση που επιχειρεί τον τορπιλισμό των ΣΣΕ.

Πάλη για υπογραφή ΣΣΕ με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας 
Επέκταση της ΣΣΕ σε όλους τους συναδέλφους στα φροντιστήρια όλης της χώρας 
Κανένας συνάδελφος ακάλυπτος από Συλλογική Σύμβαση 
Δυναμώνουμε τα πρωτοβάθμια σωματεία-ενισχύουμε τις ΣΣΕ
Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

ΔΕΘ: Κάλεσμα σε ανεξάρτητη ταξική διαδήλωση- Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, 6μ.μ., Καμάρα


                                 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ
                                              
                                                                ΣΙΕΛ ΑΧΑΪΑΣ




    
                                                                Μέλος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. & του Ε.Κ.ΠΑΤΡΑΣ
Κολοκοτρώνη 20, 26221 (4ος όροφος) Πάτρα

Κιν. 6949254242 e-mail: siel.achaias@gmail.com




ΔΕΘ: Κάλεσμα σε ανεξάρτητη ταξική διαδήλωση- Σάββατο 8 Σεπτέμβρη, 6μ.μ., Καμάρα



Στα φετινά εγκαίνια της ΔΕΘ, το Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να “πουλήσει” το παραμύθι της εξόδου από τα μνημόνια και της ελάφρυνσης του χρέους, ενώ η κοινωνική πλειοψηφία θα καταβυθίζεται ακόμα περισσότερο στην εξαθλίωση. Η ψήφιση των προαπαιτούμενων της 4ης αξιολόγησης, το νέο μεσοπρόθεσμο και η συμφωνία για το χρέος ολοκληρώνουν τον εμπαιγμό των εργαζόμενων για τη λεγόμενη «μετα-μνημονιακή Ελλάδα», την πιο βάρβαρη συνέχεια του μνημονιακού μεσαίωνα σε βάθος δεκαετιών.
Στην άγρια περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου καθώς και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των αγαθών στο αμέσως επόμενο διάστημα, έρχονται να προστεθούν η καθήλωση των μισθών στα σημερινά επίπεδα εξαθλίωσης, η απόλυτη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η κατάργηση βασικών κοινωνικών δικαιωμάτων για άλλες δυο γενιές, ώστε να εξασφαλιστούν τα ματωμένα δημοσιονομικά πλεονάσματα της νέας συμφωνίας.

Την ίδια στιγμή τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν στη γειτονιά μας ενώ το δηλητήριο του εθνικισμού και του φασισμού εξαπλώνεται ραγδαία. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τις πηγές και τους “δρόμους” της ενέργειας, οι χιλιάδες άνθρωποι που καθημερινά παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, η μετατροπή των Βαλκανίων σε μια απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, η “αναβάθμιση” της Ελλάδας σε τοποτηρητή του ΝΑΤΟ στην περιοχή και η νέα εξόρμηση του ελληνικού κεφαλαίου στη βαλκανική ενδοχώρα έχουν την ίδια “μήτρα” με το σκοταδισμό, το ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Ο ταξικός εμφύλιος ανάμεσα στους εργαζόμενους των γειτονικών χωρών ή απέναντι σε κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες είναι το πιο μεγάλο όπλο για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και ταυτόχρονα η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων με τη νέα συμφωνία.

Είναι φανερό ότι αυτή η πολύπλευρα βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων (κυβέρνηση, μνημονιακή αντιπολίτευση κι Ε.Ε.) δεν θα σταματήσει όσο “απέναντί” τους βρίσκεται ο εργοδοτικός/κυβερνητικός συνδικαλισμός. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ που αφού εγκαινίασε την τακτική της “μη απεργίας” το Γενάρη του 2018 (όταν ψηφιζόταν μεταξύ άλλων αντεργατικών μέτρων και η ουσιαστική κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας για τα πρωτοβάθμια σωματεία), έφτασε να συγκροτήσει το Μάη την “Κοινωνική Συμμαχία” με τους εργοδότες, υιοθετώντας τα αιτήματα τους, κηρύσσοντας ουσιαστικά ταξική ανακωχή και υποταγή στα συμφέροντα των αφεντικών και αφήνοντας να περάσουν τα νέα μέτρα και η συμφωνία για το μνημόνιο διαρκείας χωρίς ούτε μια 24ωρη απεργία…

Μόνη αντίσταση σ’ αυτή την πολιτική οι ταξικές εργατικές συλλογικότητες και τα πρωτοβάθμια σωματεία που προχώρησαν στις 12 Γενάρη σε 24ωρη απεργία, δείχνοντας έναν άλλο δρόμο για το εργατικό κίνημα και προσπάθησαν να οργανώσουν ξανά ένα αγωνιστικό σχέδιο, τόσο στις 30/5 όσο και στις μέρες ψήφισης του νέου μνημονιακού πακέτου.

Και μοιάζει ετούτη η σιωπή με λίγο πριν τη μπόρα, σαν τη στερνή την ώρα, που θα επιτεθεί”
Το εργατικό και λαϊκό κίνημα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, έχουμε μπει σε μια ποιοτικά νέα κατάσταση. Το καθοριστικό για τις ταξικές δυνάμεις είναι αν θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται στο σχεδιασμό του εργοδοτικού/κυβερνητικού συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζόμενων και διευκολύνει κυβέρνηση-Ε.Ε.-κεφάλαιο ή θα προσπαθήσουν να ανοίξουν ένα νέο δρόμο οργάνωσης του αγώνα από τα κάτω, να μετουσιώσουν τη συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση για την κυβερνητική πολιτική σε δράση και μαζικό δυναμικό κι ανυποχώρητο αγώνα για την ανατροπή της!

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι που υπογράφουμε καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις συλλογικότητες του εργατικού και λαϊκού κινήματος να δώσουμε τη δική μας απάντηση στην προσπάθεια μονιμοποίησης της κοινωνικής βαρβαρότητας που γεννάει τη φτώχεια, το φασισμό, την πολεμική απειλή.

Το Σάββατο 8 του Σεπτέμβρη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, να οργανώσουμε ένα ανεξάρτητο από τον εργοδοτικό/κυβερνητικό συνδικαλισμό, πανελλαδικό, παλλαϊκό συλλαλητήριο (6μ.μ., ΚΑΜΑΡΑ), που θα ανοίξει το δρόμο για:
Ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, με τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας στις σημαίες του!
Αγώνα μαζικό για δουλειά και ψωμί, ειρήνη κι ελευθερία, ζωή με αξιοπρέπεια για όλους!



                                                                                            Εκ του Δ.Σ.


                                      Ο Πρόεδρος                                                         Ο Γραμματέας
Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων


Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ για το νέο τρόπο υπολογισμού των ενσήμων των εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια


Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την εγκύκλιο.