About Me

Επικοινωνία

aaksiel@gmail.com

Αναγνώστες

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

15 Δεκέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ




ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ









Στη σημερινή εποχή βιώνουμε την πιο ακραία και βάρβαρη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδημάτων μας και τις πιο βαθιές αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προωθούν. Όλες οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο κράτος, την παιδεία, την ασφάλιση, τη φορολογία ανατρέπουν ριζικά το τοπίο, όπου κυριαρχεί η πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, η πιο κυνική κυριαρχία των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών, η παντελής κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η πιο σαφής απαξίωση των μορφωτικών δικαιωμάτων.

Οι πτυχές των αλλαγών που προωθούνται στην εκπαίδευση και την εργασία συμπυκνώνονται στο «Νέο Σχολείο» και στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία το οποίο είναι διαμορφωμένο για να προωθήσει ένα σχολείο - πανεπιστήμιο που θα είναι φτηνό, ευέλικτο, άνισο, πειθαρχημένο, ιδιωτικοποιημένο και θα λειτουργεί με επιχειρηματικούς όρους – τους όρους της αγοράς. Το «νέο σχολείο» και το «νέο Πανεπιστήμιο» της αγοράς απαιτεί εκπαιδευτικό προσωπικό που δε θα έχει καμία σταθερότητα, χειραγωγημένο κι υποταγμένο στις άνωθεν εντολές, με χαρακτηριστικά management.

Νέο σχολείο και Νέο Φροντιστήριο: «με λίγους εκπαιδευτικούς συνεχώς αξιολογούμενους και χωρίς δικαιώματα»

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, το Υπουργείο παιδείας και οι φροντιστηριάρχες επιδιώκουν τη δημιουργία εκπαιδευτικών που δεν θα αντιδρούν για τα πληθωρικά τμήματα, δεν θα διεκδικούν, θα υποτάσσονται στους μέντορες, στην ιεραρχία της εκπαίδευσης και στους εργοδότες τους, θα κάνουν με σκυμμένο το κεφάλι το μάθημά τους, θα ακολουθούν τα βιβλία της αμάθειας, τα αναλυτικά προγράμματα των αναγκών της αγοράς και θα προετοιμάσουν τους μαθητές όπως τους θέλει η αδηφάγα αγορά εργασίας για ένα μέλλον χωρίς μέλλον και δικαιώματα.

Αυτές οι αλλαγές δεν άφησαν στο απυρόβλητο ούτε και την ιδιωτική εκπαίδευση

Αντίστοιχες με το δημόσιο σχολείο είναι και οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Στο πολυνομοσχέδιο και στο Μνημόνιο, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων θα πρέπει να προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς που θα έχουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Η ρύθμιση αυτή ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (ΟΙΕΛΕ), η οποία σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση προωθεί όλες τις αντιδραστικές αλλαγές και στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η ΟΙΕΛΕ, παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του υπουργείου, συμβάλλοντας στην δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης – απόρριψης που θα στείλουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία και στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει του νόμου 3848,

§ Η πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια αποτελεί αναγκαίο τυπικό προσόν για την πρόσληψη εκπαιδευτικού στην ιδιωτική εκπαίδευση.

§ Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του ωραρίου τους, υποβάλλουν αίτηση για τροποποίηση του διοριστηρίου τους.

§ Σε περίπτωση κατάργησης τάξεων ή τμημάτων, ο διευθυντής του σχολείου, με σύμφωνη γνώμη του εκπαιδευτικού, μπορεί να προτείνει στο οικείο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο αντί της απόλυσης αυτών που έχουν τη μικρότερη υπηρεσία στην εκπαίδευση, την τροποποίηση του διοριστηρίου τους, ώστε να εργάζονται λιγότερες ώρες.

§ Κατά τη λήξη κάθε σχολικού έτους είναι δυνατή η καταγγελία της σύμβασης ενός εκπαιδευτικού ανά ιδιωτική εκπαιδευτική μονάδα και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Στους απολυόμενους εκπαιδευτικούς της περίπτωσης αυτής καταβάλλεται η αυξημένη αποζημίωση που προβλέπεται.

Συνάμα με τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και τους μνημονιακούς νόμους της αντεργατικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των στηριγμάτων της, με νέο νόμο, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των συλλογικών συμβάσεων. Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα προβλέπουν μειωμένες αποδοχές, κάτω από το όριο των κλαδικών συλλογικών. Συγκεκριμένο ποσοστό δεν θα προβλέπεται. Οι αποδοχές θα καθορίζονται με απευθείας διαπραγματεύσεις, που θα υπογράφονται όπου λειτουργεί επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων. Στις άλλες περιπτώσεις την ευθύνη θα έχει η κλαδική Ομοσπονδία. Θα επιτρέπονται οι απολύσεις για όσο διάστημα διαρκούν οι ειδικές συμβάσεις, ενώ η αποζημίωση πείνας θα υπολογίζεται σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για την αναμόρφωση της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας προς όφελος της πλευράς της εργοδοσίας.

Η απαρχή για την λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, συντελέστηκε ήδη στην Αθήνα, με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, μεταξύ εργοδοτών και εργοδοτικού σωματείου, με μηδαμινές αυξήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια…

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και οι νόμοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ– αστικών κομμάτων - Δ.Ν.Τ. οδηγούν ουσιαστικά στη κατάργηση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην λεηλασία όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης.

ØΣυμμετέχουμε στις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου μας (Σ.Ι.Ε.Λ. Αχαΐας) και δυναμώνουμε τον Σύλλογό μας, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

ØΣυμμετέχουμε μαζικά και μαχητικά στην απεργιακή κινητοποίηση στις 15/12.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

§ Όχι στις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις

§ Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Μοναδικό προαπαιτούμενο για διορισμό το πτυχίο.

§ Άμεση μονιμοποίηση όλων όσων έχουν εργαστεί στο δημόσιο σχολείο

§ Οργανικές θέσεις για κάθε ειδικότητα

§ Να καταργηθεί η ωρομίσθια και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας

§ Όχι στο πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης

§ Καμία περικοπή διορισμών, προσλήψεων και επιδομάτων λόγω της κρίσης

§ Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

§ Καμία απόλυση εκπαιδευτικών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα

§ Όχι στην αξιολόγηση και την άρση της μονιμότητας

§ Όχι στις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις

§ Υπερίσχυση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και υπογραφή νέων που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων.

§ Να ανατραπεί ο νόμος Κατσέλη

Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση ιδιωτικών εκπαιδευτικών Αχαΐας

συμμετέχουμε στις Παρεμβάσεις - Κινήσεις – Συσπειρώσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών

web: http://aaksiel.blogspot.com

e-mail: aaksiel@gmail.com

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Δεν θα περάσει η απόλυση του προέδρου του ΣΕΦΚ

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών

Δεν θα περάσει η απόλυση του προέδρου του ΣΕΦΚ

Βιώνουμε τη γενικευμένη επίθεση ενάντια σε όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων και των ανέργων, της νεολαίας και των συνταξιούχων. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (χέρι-χέρι με το ΛΑΟΣ και τη σύμπραξη της ΝΔ) και η τρόικα Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γκρεμίζουν τις κατακτήσεις δεκαετιών για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη του κεφαλαίου εις βάρος της κοινωνίας.

Εμείς, οι καθηγητές/τριες στα φροντιστήρια, που χρόνια τώρα είμαστε αντιμέτωποι με την ελαστική εργασία, την ανασφάλεια, τη μαύρη εργασία, την παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), ξέρουμε πολύ καλά ότι όσα σχεδιάζουν η κυβέρνηση και το ΔΝΤ ανατρέπουν όσα κερδίσαμε μέσα από χρόνια σκληρών αγώνων και θα οδηγήσουν σε Εργασιακό Μεσαίωνα. Η κατάργηση των ΣΣΕ, η περικοπή στους μισθούς και τα δώρα, η τρομακτική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης θα επιβάλουν σε όλους μας συνθήκες αναξιοπρέπειας και εξαθλίωσης.

Όλα αυτά παρουσιάζονται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα ΜΜΕ ως μονόδρομος. Ο ΣΕΦΚ, σπάζοντας την ιδεολογική και κατασταλτική τρομοκρατία, επέλεξε τον μονόδρομο της προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τον μονόδρομο του μαζικού μαχητικού ανυποχώρητου αγώνα. Συμμετείχαμε σε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις της χρονιάς με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη πανεργατική απεργία της 5ης Μάη, όπου 200.000 εργαζόμενοι έδωσαν την απάντηση σε όσους προσπαθούν να ισοπεδώσουν τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Την ίδια περίοδο ο ΣΕΦΚ βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τον εργοδοτικό σύλλογο (ΕΣΙΦΜΕΑ) για τη νέα ΣΣΕ, διεκδικώντας ΣΣΕ που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες μας, μιας και αυτή τη στιγμή αμειβόμαστε πολύ κάτω από τις πραγματικές μας ανάγκες, εργαζόμαστε σε καθεστώς ομηρίας με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 30% περισσότερα χρόνια εργασίας για τη σύνταξη, ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με την παραβίαση της ΣΣΕ. Οι εργοδότες προσπαθούν να εμφανίσουν την οικονομική κρίση ως δικαιολογία για να συμπιέσουν, όσο το δυνατό περισσότερο, τόσο τους μισθούς μας, όσο και συνολικά τις κατακτήσεις μας, έστω κι αν οι ίδιοι εκτιμούν ότι την επόμενη χρονιά θα αυξηθούν οι εγγραφές στα φροντιστήρια. Προσπαθούν να καταπνίξουν κάθε φωνή αντίστασης, κάθε προσπάθεια οργάνωσης και διεκδίκησης των εργαζομένων, επιβάλλοντας κλίμα τρομοκρατίας απέναντι σε όποιον αγωνίζεται. Εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες ανασφάλειας στους εργαζομένους του κλάδου, προσπαθούν με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσουν τους καθηγητές που απεργούν: η απεργία οδηγεί στη μη επαναπρόσληψη.

Οι εργοδότες μάλιστα του φροντιστηρίου «Κέντρο Μελέτης» στη Ν. Σμύρνη, Νεκτάριος Μαυρογιαννάκης και Μιχάλης Μάγκος, δήλωσαν κυνικά στον πρόεδρο του ΣΕΦΚ ότι δε θα τον επαναπροσλάβουν, γιατί «συμμετείχε σε όλες τις απεργίες που προκήρυξε φέτος το σωματείο, ενώ καλούσε με τα κείμενα του σωματείου τους υπόλοιπους καθηγητές σε αντίσταση στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική». Δε δίστασαν μάλιστα να δηλώσουν ότι, επειδή η επόμενη χρονιά θα χαρακτηριστεί από έκρηξη εργατικών κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα του ΔΝΤ, δεν μπορούν να απασχολούν στην επιχείρησή τους τον πρόεδρο του σωματείου, ο οποίος θα συμμετέχει σε όλες τις κινητοποιήσεις. Η εργοδοσία λοιπόν, διακηρύσσει ότι απολύεται για συνδικαλιστικούς λόγους.

Ο ΣΕΦΚ δεν πρόκειται να ανεχτεί την ποινικοποίηση της απεργίας και του αγώνα. Δίνει τη μάχη με όλες του τις δυνάμεις, μαζί με όλο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα για να επαναπροσληφθεί ο πρόεδρος αλλά και όποιος εργαζόμενος απολύεται, επειδή διάλεξε το δρόμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Συνεχίζει να παλεύει μαζί με όλους τους συναδέλφους καθηγητές για την τήρηση σε κάθε φροντιστήριο της ΣΣΕ. Συνεχίσει να παλεύει μαζί με όλους τους εργαζομένους και άνεργους, νεολαίους και συνταξιούχους για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ που υπονομεύει το παρόν μας και υποθηκεύει το μέλλον μας.

Όλοι στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΣΕΦΚ: Πέμπτη 27 Μάη στις 18.30 στα γραφεία του ΣΕΦΚ

Όλοι το Σάββατο 29 Μάη στις 11.00 στη συγκέντρωση Αλληλεγγύης στον απολυμένο πρόεδρο του ΣΕΦΚ Πέτρο Μαραφή έξω από το «Κέντρο Μελέτης» Ελ.Βενιζέλου 205 στη Ν.Σμύρνη

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών νομού Αχαΐας



















Νέο σχολείο,

αμαθείς μαθητές,
άνεργοι εκπαιδευτικοί…

Στη σημερινή εποχή βιώνουμε την πιο ακραία και βάρβαρη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδημάτων μας και τις πιο βαθιές αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προωθούν. Όλες οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο κράτος, την παιδεία, την ασφάλιση, τη φορολογία ανατρέπουν ριζικά το τοπίο, όπου κυριαρχεί η πιο στυγνή εκμετάλλευση των ανθρώπων, η πιο κυνική κυριαρχία των οικονομικών συμφερόντων των ισχυρών, η παντελής κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η πιο σαφής απαξίωση των μορφωτικών δικαιωμάτων.

Οι πτυχές των αλλαγών που προωθούνται στην εκπαίδευση και την εργασία συμπυκνώνονται στο «Νέο Σχολείο» και στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία το οποίο είναι διαμορφωμένο για να προωθήσει ένα σχολείο που θα είναι φτηνό, ευέλικτο, άνισο, πειθαρχημένο, ιδιωτικοποιημένο και θα λειτουργεί με επιχειρηματικούς όρους – τους όρους της αγοράς. Το «νέο σχολείο» της αγοράς απαιτεί εκπαιδευτικό προσωπικό που δε θα έχει καμία σταθερότητα, χειραγωγημένο κι υποταγμένο στις άνωθεν εντολές, με χαρακτηριστικά management.

Συγκεκριμένα με βάση το πολυνομοσχέδιο:
  • Ο αριθμός των προσλήψεων υποτάσσεται στο πρόγραμμα σταθερότητας με ταυτόχρονη τη μαζική απόλυση 17.000 ωρομίσθιων κι αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
  • Ο νέος τρόπος πρόσληψης των εκπαιδευτικών οδηγεί στη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Τα πτυχία των πανεπιστημίων δεν θα μπορούν από μόνα τους να θεμελιώσουν ούτε την πρόσληψη ωρομίσθιου ή αναπληρωτή εκπαιδευτικού. Η πρόσληψη μόνο μέσω ΑΣΕΠ, και εφόσον κάποιος κατέχει παιδαγωγική κατάρτιση, γίνεται για να κλείσει σε μεγάλο βαθμό η στρόφιγγα, όχι μόνο των μονίμων διορισμών, αλλά και των αναπληρωτών και να ενδυναμωθεί το καθεστώς της μαύρης εργασίας στην εκπαίδευση. Γι’ αυτό το λόγο, καθιερώνεται και ο θεσμός του «αναπληρωτή μειωμένου ωραρίου» που στην πραγματικότητα μεταλλάσει την αναπλήρωση σε συγκαλυμμένη ωρομισθία.
  • Επί της ουσίας, οι τοποθετήσεις θα πραγματοποιούνται στη βάση όχι συγκεκριμένων θέσεων εργασίας, όχι από την αναγκαία σχέση εκπαιδευτικού-τάξης, όχι με βάση τις πραγματικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών αλλά με βάση διαθέσιμες διδακτικές ώρες, πρακτική που διευκολύνει τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας και υπονομεύει τη μονιμότητα της απασχόλησης.
  • ο ΑΣΕΠ δε θα ανακοινώνει πια αριθμό θέσεων, όπως γινόταν μέχρι σήμερα αλλά οι εκπαιδευτικοί θα δίνουν σ’ αυτόν με τον κίνδυνο να περάσουν σε ένα διαγωνισμό που μπορεί να μην κάνει καμία απολύτως πρόσληψη στην ειδικότητά τους, καθώς δεν συνεπάγεται καμία υποχρέωση για το κράτος για κανένα διορισμό.
  • Βάζει σε εφαρμογή τις 5 ώρες υποχρεωτικής απασχόλησης υπερωρίας σε κάθε εκπαιδευτικό που πληρώνονται με 7 ευρώ την ώρα και στην ουσία αυξάνει το διδακτικό ωράριο.
  • Ενεργοποιεί μαζικά τη δεύτερη ειδικότητα του κάθε εκπαιδευτικού ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και σε διδακτικά αντικείμενα που δεν υπάγονται στην ειδικότητά του (π.χ. η δασκάλα των αγγλικών να διδάξει και Ιστορία) για να αποφευχθεί η πρόσληψη ωρομισθίου, προχωρά στη μετακίνηση σε δεύτερο σχολείο, στα πλαίσια της περιφέρειας. Είναι φανερό, μεταφέρει τις εργασιακές συνθήκες των ωρομισθίων, ακόμα και στο μόνιμο προσωπικό.
  • Ανακοινώνει την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα
  • Καταργεί τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις με βάση το κοινωνικό κριτήριο και τοποθετεί ως μοναδικό κριτήριο τον αριθμό θέσεων που το υπουργείο θα καθορίσει με οικονομικά κριτήρια. Καθορίζει υποχρεωτική παραμονή του νεοδιόριστου για 3 χρόνια στην οργανική του θέση, από 1 που ήταν μέχρι σήμερα, δημιουργώντας τεράστια αδιέξοδα σε χιλιάδες εκπαιδευτικούς, οι οποίοι διορίζονται σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία, με οικογενειακές υποχρεώσεις.

Νέο σχολείο: «με λίγους εκπαιδευτικούς συνεχώς αξιολογούμενους και χωρίς δικαιώματα»
Εξετάσεις για να μπει κανείς στο Πανεπιστήμιο, εξετάσεις για να πάρει πτυχίο, εξετάσεις για πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης μετά το πτυχίο, εξετάσεις για τον ΑΣΕΠ, κι αν είναι μέσα στον αριθμό των προσλήψεων που θα καθορίσει με οικονομικούς όρους το Υπουργείο, τότε δόκιμος εκπαιδευτικός, δυο χρόνια με τον μέντορα, επιμόρφωση τα Σαββατοκύριακα, τα απογεύματα, στις διακοπές, αξιολόγηση για τη μονιμοποίηση και σε περίπτωση που δεν κριθεί ικανός από τους πραίτορες τότε υποχρεωτική μετάταξη σε υπηρεσίες του Υπουργείου και αν αρνηθεί, απόλυση. Ο δόκιμος εκπαιδευτικός δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο εν δυνάμει απολυμένος εκπαιδευτικός.

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο παιδείας επιδιώκουν τη δημιουργία εκπαιδευτικών που δεν θα αντιδρούν για τα πληθωρικά τμήματα, να μη διεκδικούν από την πολιτεία, να υποτάσσονται στους μέντορες και στην ιεραρχία της εκπαίδευσης, να κάνουν με σκυμμένο το κεφάλι το μάθημά τους, να αποδεχτούν την κρατική διδακτική και την κυρίαρχη ιδεολογία για τη μάθηση και τη σχολική γνώση, να ακολουθούν τα βιβλία της αμάθειας, τα αναλυτικά προγράμματα των αναγκών της αγοράς και να προετοιμάσουν τους μαθητές όπως τους θέλει η αδηφάγα αγορά εργασίας.

Το σχολείο είναι ο προθάλαμος διαμόρφωσης των αυριανών εργαζομένων
Όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές σύμφωνα με το «νέο σχολείο» θα ξεκινήσουν από την βάση - από το νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο έως την ανώτατη εκπαίδευση για να εδραιωθούν στην εργασία.

Οι αλλαγές αυτές γίνονται ακόμα πιο έντονες στον χώρο της τεχνικής εκπαίδευσης. Η Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση αποτελεί για τη κυβέρνηση τη κυρίαρχη προτεραιότητα που αφορά άμεσα το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και την σχέση του σχολείου με την τοπική οικονομία και τις προτεραιότητες που τίθενται σε περιφερειακό επίπεδο. Θέτει ως στόχο την δημιουργία και λειτουργία του «Τεχνολογικού Λυκείου» στο οποίο ενσωματώνονται τα σημερινά ΕΠΑ.Σ. και ΕΠΑ.Λ. και το οποίο συνδέεται στενά με την Περιφέρεια και την τοπική οικονομία στα πλαίσια της εθνικής και τοπικής οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τις επιταγές του Καλλικράτη. Οι ειδικότητες του Τεχνολογικού Λυκείου, θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τους κοινωνικούς εταίρους, με τους οποίους θα συνδιοργανώνεται και η πρακτική άσκηση, θεσμοθετώντας ουσιαστικά τη μαθητεία, δηλαδή τη μαύρη εργασία των μαθητών. Το «νέο σχολείο» δεν είναι τίποτα άλλο από μια μηχανή που θα ετοιμάζει τον εργαζόμενο κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της αγοράς: λειτουργικά αναλφάβητο, με σκυμμένο το κεφάλι, πειθήνιο, άγρια εκμεταλλευόμενο.

Αυτές οι αλλαγές δεν θα αφήσουν στο απυρόβλητο ούτε και την ιδιωτική εκπαίδευση
Αντίστοιχες με το δημόσιο σχολείο θα είναι και οι αλλαγές που δρομολογούνται στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, όπως διαφαίνεται από συναντήσεις του υπουργείου Παιδείας με τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Εκπαιδευτηρίων και την Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (ΟΙΕΛΕ) αντίστοιχα. Στο πολυνομοσχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Παιδείας προβλέπεται ότι οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων θα πρέπει να προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς που θα είναι απαραιτήτως επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Η ρύθμιση αυτή ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα της ΟΙΕΛΕ, η οποία σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση προωθεί όλες τις αντιδραστικές αλλαγές και στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και ο Σύνδεσμος των Ιδιοκτητών, ο οποίος έθεσε το αίτημα για απολύσεις εκπαιδευτικών και μετά την παρέλευση εξαετίας (με το ισχύον καθεστώς που ισχύει από το 2002, οι ιδιοκτήτες σχολείων μπορούν να απολύσουν έως το 33% των εκπαιδευτικών έως ότου συμπληρώσουν εξαετία. Μετά την παρέλευση της εξαετίας δεν μπορούν να απολύσουν κάποιον εκπαιδευτικό) και ζητεί οι ιδιοκτήτες να μπορούν να απολύουν αναιτιολόγητα ετησίως εκπαιδευτικούς έστω κι αν έχουν συμπληρώσει 6ετή υπηρεσία στο ίδιο σχολείο.

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθείται οδηγεί ουσιαστικά στη κατάργηση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην λεηλασία όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης.

  • Συμμετέχουμε μαζικά και μαχητικά στην απεργία στις 21 και 22 Απριλίου.
Με διαδικασίες βάσης, με συντονισμό όλων των συλλόγων της εκπαίδευσης προχωράμε σε Γενικές Συνελεύσεις την επόμενη περίοδο για τη συνολική ανατροπή του πολυνομοσχέδιου για την Παιδεία και συνολικά όλων των αντεργατικών αλλαγών. Κρίνεται αναγκαία οι κοινή πάλη των εργαζόμενων στην εκπαίδευση με το σύνολο των δυνάμεων του εκπαιδευτικού και εργατικού κινήματος, με το φοιτητικό κίνημα και τους μαθητές.
  • Γενική Συνέλευση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (στα φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης, στα φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, στα ΙΕΚ – ΚΕΚ, στα Ιδιωτικά Σχολεία, εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί με σχέση ιδιωτικού δικαίου την Κυριακή 02/05/2010, στις 7 μ.μ. στο κτήριο της Α’ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ με θέματα:
  • Ενημέρωση – συζήτηση πάνω στο «πολυνομοσχέδιο» του Υπουργείου Παιδείας και τις ανατροπές που θα φέρει στην εκπαίδευση γενικότερα και στις εργασιακές σχέσεις και τους όρους εργασίας των εκπαιδευτικών.
  • Καταγγελία υπάρχουσας – Έναρξη διαπραγμάτευσης νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στα Φροντιστήρια ΜΕ στην Αχαΐα, για τη διεκδίκηση όσων απαιτούνται σήμερα για μια αξιοπρεπή ζωή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
  • Όχι στο «νέο σχολείο» και τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις
  • Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Μοναδικό προαπαιτούμενο για διορισμό το πτυχίο.
  • Άμεση μονιμοποίηση όλων όσων έχουν εργαστεί στο δημόσιο σχολείο
  • Οργανικές θέσεις για κάθε ειδικότητα
  • Να καταργηθεί η ωρομίσθια
  • Όχι στο πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης
  • Καμία περικοπή διορισμών, προσλήψεων και επιδομάτων λόγω της κρίσης
  • Καμία απόλυση εκπαιδευτικών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα
  • Όχι στην αξιολόγηση και την άρση της μονιμότητας

Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση ιδιωτικών εκπαιδευτικών Αχαΐας
συμμετέχουμε στις Παρεμβάσεις - Κινήσεις – Συσπειρώσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών
web: http://aaksiel.blogspot.कॉम
email: aaksiel@gmail.com
Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ 24 Φλεβάρη
















Εργαζόμενοι, εργαζόμενες
σε φροντιστήρια, ΙΕΚ, ιδιωτικά σχολεία, σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών


Ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε αιτήματα και να κατοχυρώσουμε δικαιώματα είναι η συλλογική, μαζική δράση και ο διαρκής αγώνας.

Πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στην εργοδοσία, όσο και στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε τη συμπίεση των μισθών και δικαιωμάτων μας, τις απολύσεις, ότι δεν πρόκειται να περιστείλουμε ό,τι κατοχυρώσαμε με αγώνες μέχρι σήμερα στο όνομα των κερδών τους, ότι απαιτούμε αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας, ότι απαιτούμε να πάρουμε πίσω «τα κλεμμένα». Όσο περισσότεροι καθηγητές στην ιδιωτική εκπαίδευση απεργήσουν, τόσο περισσότερο θα πιεστούν και οι εργοδότες και η κυβέρνηση.

Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας!
Να δυναμώσουμε τη φωνή του κλάδου μας!

Να δυναμώσουμε την φωνή των αγώνων μας!

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 24/02

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ
ιδιωτικών εκπαιδευτικών νομού Αχαΐας
(συμμετέχουμε στις Παρεμβάσεις – Κινήσεις – Συσπειρώσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών)

Web: http://aaksiel.blogspot.com
e-mail: aaksiel@gmail.com
τηλέφωνο επικοινωνίας: 6936787173
Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Ψήφισμα συμπαράστασης του ΣΙΕΛ - Αχαΐας στους απολυμένους συναδέλφους της ΜΕΤΚΑ














Πάτρα 13/02/2010

Ψήφισμα του Συλλόγου Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών – ΣΙΕΛ Αχαΐας

Η ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ

Καταγγέλλουμε τις τρεις εκδικητικές απολύσεις στις οποίες προχώρησε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010 η επιχείρηση ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτηλιναίου στο Βόλο. Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Αλέξης Παυλίδης συμμετείχε στις εκλογές του συνδικάτου με το αριστερό – αγωνιστικό ψηφοδέλτιο Μετωπική Ενωτική Κίνηση Αλλαγής ενώ οι Κώστας Βογιατζής και Βασίλης Καλατζής ήταν «ενοχλητικοί» για την εργοδοσία λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης. Η εργοδοσία τους έβαλε στο στόχαστρο και απολυθήκαν από την επιχείρηση σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης του συνόλου των εργαζομένων σε αυτή.

Οι απολύσεις των συναδέλφων και πρωτοπόρων αγωνιστών του εργατικού κινήματος, είναι απλά μια απόδειξη για το πώς επιδιώκει το κεφάλαιο και τα κόμματά του να υπερβούν την κρίση: μειώσεις μισθών, απολύσεις, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Και όλα αυτά με το κάλυμμα της κρίσης, τον εκβιασμό του αντεργατικού συμφώνου σταθερότητας κ.α

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!!!

ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!

Με όπλο την ταξική αλληλεγγύη και τους αγώνες των σωματείων, συνολικά οι εργαζόμενοι χρειάζεται να περάσουμε στην αντεπίθεση για να υπερασπιστούμε όσα μας ανήκουν και να πάρουμε πίσω όσα μας κλέβουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το κεφάλαιο και οι συνοδοιπόροι τους.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ!

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ!

ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥΣ!