About Me

Επικοινωνία

aaksiel@gmail.com

Αναγνώστες

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

15 Δεκέμβρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ




ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ









Στη σημερινή εποχή βιώνουμε την πιο ακραία και βάρβαρη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων και εισοδημάτων μας και τις πιο βαθιές αντεργατικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ προωθούν. Όλες οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο κράτος, την παιδεία, την ασφάλιση, τη φορολογία ανατρέπουν ριζικά το τοπίο, όπου κυριαρχεί η πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων, η πιο κυνική κυριαρχία των συμφερόντων των οικονομικά ισχυρών, η παντελής κατάργηση των κοινωνικών δικαιωμάτων και η πιο σαφής απαξίωση των μορφωτικών δικαιωμάτων.

Οι πτυχές των αλλαγών που προωθούνται στην εκπαίδευση και την εργασία συμπυκνώνονται στο «Νέο Σχολείο» και στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία το οποίο είναι διαμορφωμένο για να προωθήσει ένα σχολείο - πανεπιστήμιο που θα είναι φτηνό, ευέλικτο, άνισο, πειθαρχημένο, ιδιωτικοποιημένο και θα λειτουργεί με επιχειρηματικούς όρους – τους όρους της αγοράς. Το «νέο σχολείο» και το «νέο Πανεπιστήμιο» της αγοράς απαιτεί εκπαιδευτικό προσωπικό που δε θα έχει καμία σταθερότητα, χειραγωγημένο κι υποταγμένο στις άνωθεν εντολές, με χαρακτηριστικά management.

Νέο σχολείο και Νέο Φροντιστήριο: «με λίγους εκπαιδευτικούς συνεχώς αξιολογούμενους και χωρίς δικαιώματα»

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, το Υπουργείο παιδείας και οι φροντιστηριάρχες επιδιώκουν τη δημιουργία εκπαιδευτικών που δεν θα αντιδρούν για τα πληθωρικά τμήματα, δεν θα διεκδικούν, θα υποτάσσονται στους μέντορες, στην ιεραρχία της εκπαίδευσης και στους εργοδότες τους, θα κάνουν με σκυμμένο το κεφάλι το μάθημά τους, θα ακολουθούν τα βιβλία της αμάθειας, τα αναλυτικά προγράμματα των αναγκών της αγοράς και θα προετοιμάσουν τους μαθητές όπως τους θέλει η αδηφάγα αγορά εργασίας για ένα μέλλον χωρίς μέλλον και δικαιώματα.

Αυτές οι αλλαγές δεν άφησαν στο απυρόβλητο ούτε και την ιδιωτική εκπαίδευση

Αντίστοιχες με το δημόσιο σχολείο είναι και οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία. Στο πολυνομοσχέδιο και στο Μνημόνιο, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων θα πρέπει να προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς που θα έχουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας. Η ρύθμιση αυτή ικανοποιεί ένα χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών στην Ιδιωτική Εκπαίδευση (ΟΙΕΛΕ), η οποία σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση προωθεί όλες τις αντιδραστικές αλλαγές και στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η ΟΙΕΛΕ, παίζει το παιχνίδι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του υπουργείου, συμβάλλοντας στην δημιουργία μηχανισμών αξιολόγησης – απόρριψης που θα στείλουν χιλιάδες εκπαιδευτικούς στην ανεργία και στην ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση.

Πιο συγκεκριμένα, βάσει του νόμου 3848,

§ Η πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια αποτελεί αναγκαίο τυπικό προσόν για την πρόσληψη εκπαιδευτικού στην ιδιωτική εκπαίδευση.

§ Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να εργασθούν λιγότερες ώρες από αυτές του ωραρίου τους, υποβάλλουν αίτηση για τροποποίηση του διοριστηρίου τους.

§ Σε περίπτωση κατάργησης τάξεων ή τμημάτων, ο διευθυντής του σχολείου, με σύμφωνη γνώμη του εκπαιδευτικού, μπορεί να προτείνει στο οικείο περιφερειακό υπηρεσιακό συμβούλιο αντί της απόλυσης αυτών που έχουν τη μικρότερη υπηρεσία στην εκπαίδευση, την τροποποίηση του διοριστηρίου τους, ώστε να εργάζονται λιγότερες ώρες.

§ Κατά τη λήξη κάθε σχολικού έτους είναι δυνατή η καταγγελία της σύμβασης ενός εκπαιδευτικού ανά ιδιωτική εκπαιδευτική μονάδα και ανά βαθμίδα εκπαίδευσης. Στους απολυόμενους εκπαιδευτικούς της περίπτωσης αυτής καταβάλλεται η αυξημένη αποζημίωση που προβλέπεται.

Συνάμα με τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και τους μνημονιακούς νόμους της αντεργατικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των στηριγμάτων της, με νέο νόμο, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των συλλογικών συμβάσεων. Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις θα προβλέπουν μειωμένες αποδοχές, κάτω από το όριο των κλαδικών συλλογικών. Συγκεκριμένο ποσοστό δεν θα προβλέπεται. Οι αποδοχές θα καθορίζονται με απευθείας διαπραγματεύσεις, που θα υπογράφονται όπου λειτουργεί επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων. Στις άλλες περιπτώσεις την ευθύνη θα έχει η κλαδική Ομοσπονδία. Θα επιτρέπονται οι απολύσεις για όσο διάστημα διαρκούν οι ειδικές συμβάσεις, ενώ η αποζημίωση πείνας θα υπολογίζεται σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση. Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις για την αναμόρφωση της λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας προς όφελος της πλευράς της εργοδοσίας.

Η απαρχή για την λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, συντελέστηκε ήδη στην Αθήνα, με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών, μεταξύ εργοδοτών και εργοδοτικού σωματείου, με μηδαμινές αυξήσεις για τα επόμενα τρία χρόνια…

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και οι νόμοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ– αστικών κομμάτων - Δ.Ν.Τ. οδηγούν ουσιαστικά στη κατάργηση της δημόσιας εκπαίδευσης και στην λεηλασία όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα της εκπαίδευσης.

ØΣυμμετέχουμε στις Γενικές Συνελεύσεις του Σωματείου μας (Σ.Ι.Ε.Λ. Αχαΐας) και δυναμώνουμε τον Σύλλογό μας, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

ØΣυμμετέχουμε μαζικά και μαχητικά στην απεργιακή κινητοποίηση στις 15/12.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

§ Όχι στις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις

§ Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Μοναδικό προαπαιτούμενο για διορισμό το πτυχίο.

§ Άμεση μονιμοποίηση όλων όσων έχουν εργαστεί στο δημόσιο σχολείο

§ Οργανικές θέσεις για κάθε ειδικότητα

§ Να καταργηθεί η ωρομίσθια και κάθε μορφή ελαστικής εργασίας

§ Όχι στο πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης

§ Καμία περικοπή διορισμών, προσλήψεων και επιδομάτων λόγω της κρίσης

§ Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

§ Καμία απόλυση εκπαιδευτικών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα

§ Όχι στην αξιολόγηση και την άρση της μονιμότητας

§ Όχι στις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις

§ Υπερίσχυση των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων και υπογραφή νέων που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων.

§ Να ανατραπεί ο νόμος Κατσέλη

Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση ιδιωτικών εκπαιδευτικών Αχαΐας

συμμετέχουμε στις Παρεμβάσεις - Κινήσεις – Συσπειρώσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών

web: http://aaksiel.blogspot.com

e-mail: aaksiel@gmail.com